14 Şubat 2016 Pazar

Yurtdışına giderken havaalanında dikkat etmeniz gereken şeyler

Herkese merhaba,

Bu yazıda yurtdışına giderken havalimanında dikkat etmeniz gereken şeyleri, ve dikkat etmezseniz başınıza gelecek muhtemel olayları bulacaksınız.

Öncelikle şahsi fikrimiz nereye gidecek olursanız olun kullandığınız havayolu şirketinin online check-in hizmetinden faydalanın. Yaklaşık olarak seyahat saatinden 24 saat önce açılan servis (ücretsiz olanı, ücretli check-in'i bileti aldıktan sonra istediğiniz zaman yapabilirsiniz) ile uçaktaki yerinizi garantilemiş olursunuz. Neden mi garantilemiş olursunuz diyoruz? Eee zaten bilet aldık daha ne dediğinizi duyar gibiyiz fakat bazı havayolu firmaları kapasite üstünde bilet satışı yapar ve eğer vaktinden önce havalimanı gidip check-in'inizi yapmazsanız yerinizi kapasite fazlası yolcu kapabilir. Bütün bunları satın alma esnasında "tüm zımbırtı zımbırtı koşullarını okudum, onaylıyorum" kutucuğunu işaretliyoruz ya, işte orda kabul ediyoruz. Farzedelim ki başınıza aksi durum geldi ve uçaktaki yeriniz gitmiş, pufff... Bu durumda ne olacak? İki olasılık mevcut; 1- sizi ,eğer varsa, buissnes sınıfından bir koltuğa aktarırlar, 2-Buisness yok yada var ama size yer yok, size para iadenizi yaparlar ve bir sonraki uçuştan yer ayarlarlar. Bu bahsettiğimiz durumlar firmadan firmaya farklılık gösterebilir ama biz genel hatlarıyla ve en çok karşılaşılan durumları aktarmaya çalışıyoruz.
Özetle kesinlikle ama kesinlikle iki eliniz kanda da olsa online check-in yapın!

Türkiye'den yola çıkacaksanız havalimanında yada yolda insanın başına bin türlü hal gelebileceğini düşünerek erken çıkmanızı öneririz. Varsın havalimanında bekleyin n'olcak?! Zira sizi zorlu bir yolculuk bekliyor olacak. Bavulunuzu teslim etmek için uçağın kalkış saatinden yurt içi uçaklar için 2, yurtdışı uçuşlar için 3 saat öncesinde kontuarlar açılmaktadır. Bizim gibi duty freede gezeriz, lounge da takılır diye düşünüp 4 saat önce giderseniz 1 saat yok yere beklemek zorunda kalırsınız. Sadece kesin bilgi vermeyelim ama THY gişeleri hep açık olduklarından bavul teslimini 3 saatten daha öncede yapabiliyorlar ama kesin bilgi değildir, siz yinede havayolu şirketinden bilgi alın. 

Öncelikle biraz klasik olacak fakat bavulunuzu, çantanızı...vs kendiniz hazırladığınıza emin olun. Bavulunuzun içinde olur olmadık bir şeye rastlanıp tüm tatilinizin başlamadan bitmesini istemezsiniz değil mi? Bir de el bagajınızda 100ml'den fazla sıvı, jel...vb maddelere izin yok! o yüzden krem, şampuan, temizleyici gibi ne varsa bavula atmada fayda var. Son olarak kesici delici aletlere de izin yok. Çakı, metal törpü, küçük makas... hepsi hooop bavula. Artık rahatlıkla bavulunuzu teslim edebilirsiniz. Burda online işlem yapanlara özel bir ayrı sıra oluyor buna bakın ki boşuna 20-30 kişi beklemeyin. Bavulu verdiniz mi koşun pul almaya. Gün itibariyle pul 15TL. Bu puldan muaf olmak için: çıkış tarihiniz itibariyle yurtdışı oturma izninizin olması yada 7 yaşını doldurmamış olmak yada yurtdışına ticari amaçla sefer yapan kara, deniz, hava ve demiryolu toplu taşıma ve yük taşıma araçlarının mürettebatı olma şartlarından birini sağlıyor olmanız lazım. Detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Pulu da aldınız ama hemen rahata ermeyin çünkü uzun bir gümrük sırası sizi beklemekte. Atatürk Havalimanında sağ tarafta kalan gişeler TC vatandaşlarına özel, solda kalan gişeler ise hem yerli ve hem de yabancı turistlerin kullanımına açık. Bu sıralar haricinde 2 adet özel gişe bulunuyor. Bunlardan birisi THY premium class kart üyelerine özel, diğeri de TAV kartlılara özel. Hazır yeri gelmişken bir not daha düşelim; Türkiye'ye girişte TC vatandaşlarına özel gişeler bulunmakta, dönüşünüzde 2 numaralı pasaport kontrolüne koşun. 

Gümrükten de geçtiniz harika şimdi tek kalan şey duty free ziyareti ve ardından uçağa binmek.
Son bir not aprona yanaşmayan uçaklar son çağrısını kalkışa yarım saat kala veriyor, apron ise biraz daha rahat.

Bütün aşamaları başardınız, size iyi yolculuklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder